Wednesday, January 31, 2007

Πραγματική Οικολογική συνείδηση & πολιτεία με όραμα.

Αυτές τις μέρες φιλοξενούμε στα γραφεία μας κάποιον συνάδελφο από την Φιλανδία. Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε, στο περιθώριο των meeting μας, ήταν και αυτό του καιρού και πόσο έχει αλλάξει. Η αρχή του Ιανουαρίου στη Φιλανδία θα έπρεπε να ήταν κατάλευκη με ένα μέσο όρο θερμοκρασίας τους -15ο C, ενώ ήταν στους 12ο C. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν αποφάσισε να έρθει ο «χιονιάς», η θερμοκρασία από τους 9ο C την μια μέρα πήγε στους -11ο C την επομένη, με 20 cm χιόνι!!!

Για να μην μακρηγορώ, η συζήτηση μας εστιάστηκε στο τι κάνει η πολιτεία (το κράτος, αχ αυτό το κράτος!!) και βέβαια τι κάνουν και οι πολίτες.
Εκτός λοιπόν α
πό τους κάδους ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί & αλουμίνιο) που υπάρχουν στο κάθε σπίτι, ναι ναι σε κάθε σπίτι. Έχουν επίσης και το σύστημα που όταν αγοράζεις μια γυάλινη συσκευασία από το super market αυτό έχει μια επιπλέον χρέωση 10 λεπτά, τα οποία σου επιστρέφονται όταν επιστρέψεις τα μπουκάλια. Δεν μπορώ να θυμηθώ αν είναι παρόμοιο με αυτό που είχαμε και στην Ελλάδα πριν αρκετά χρόνια, όταν ήμουν παιδάκι. Και για να καταλήξω μιας και αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά ή έστω δεν μας κάνουν και πολύ εντύπωση, αυτό που μου έμεινε από την συζήτηση μας ήταν ότι το Φιλανδικό κράτος (!!) έχει θεσπίσει νόμο που επιβάλει σε κάθε σπίτι (είτε μονοκατοικία είτε πολυκατοικία) να έχει έναν κάδο για κομποστοποίηση (composting)!!!!


και σε "πέτρα style" για κήπους!!

Η λειτουργία αυτού του κάδου είναι πάρα μα πάρα πολύ απλή.
Ανοίγεις το καπάκι και πετάς μέσα τα υπολείμματα τροφών που υπό κανονικές (τέλος πάντων) συνθήκες πετάς στα σκουπίδια…. τόσο απλά. Ο κάδος κλείνει και αρχίζει μια ζύμωση που τελείται στους 60 – 70ο C και έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει αυτά τα υπολείμματα τροφών…… χώμα!! Υπάρχει ένα συρτάρι στη βάση του κάδου που από εκεί μπορείς να μαζέψεις το έτοιμο χώμα. Δεν είναι δύσκολο και είτε το πιστεύουμε είτε όχι δεν είναι ούτε και ακριβό. Ο κάδος στοιχίζει γύρω στα 250 €.

Καταλήγοντας λοιπόν να πούμε ότι ναι μεν η πολιτεία έχει τον πρώτο λόγο αλλά δεν έχει τον μοναδικό. Έχουμε και εμείς την δυνατότητα να βοηθήσουμε, να αλλάξουμε, να πράξουμε.



το site: http://www.biolan.fi/

No comments: