Wednesday, April 12, 2006

Μύθοι και Πραγματικότητες για την διατροφή.

Να πώ την αλήθεια δεν ξέρω γιατί και το δευτερο σημερινό μου "σύγγραμμα" έχει να κάνει με θέματα υγείας, απλά άλλο έψαχνα και αλλού βγήκα. Απλώς το θεωρώ αρκετά ενδιαφέρον γι'αυτό ... enjoy!!

Στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τις κακές διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος και να ακολουθήσουμε ένα υγιεινό και θρεπτικό διαιτολόγιο "παρεμβαίνουν" συχνά ορισμένοι μύθοι που μας παραπλανούν και κάποια ερωτήματα που μένουν αναπάντητα... Ας καταρρίψουμε, λοιπόν, τους κοινούς μύθους και ας λύσουμε τις απορίες που μας ταλαιπωρούν!

Καταρρίπτοντας πέντε κοινούς μύθους

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα υπόλοιπα
Μην... παραπλανηθείτε· τα βιολογικά τρόφιμα έχουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με τα υπόλοιπα και, μάλιστα, στις ίδιες ποσότητες. Το πλεονέκτημα των βιολογικών τροφίμων είναι ότι περιέχουν ελάχιστη ή μηδενική ποσότητα παρασιτοκτόνων και φυτοφαρμάκων.

Οι βιταμίνες αυξάνουν την ενέργεια σας
Ορισμένες βιταμίνες είναι απαραίτητες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, εντούτοις η υπερβολική κατανάλωσή τους δεν θα σας "χαρίσει" περισσότερη ενέργεια.

Οι πλούσιες σε σίδηρο τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε θερμίδες
Οι πλούσιες σε σίδηρο τροφές -άπαχο κόκκινο κρέας, όσπρια και λαχανικά- διαθέτουν στην πραγματικότητα λιγότερες θερμίδες από πολλά άλλα τρόφιμα, αφού ουσιαστικά έχουν μικρή έως μηδενική περιεκτικότητα σε λίπη. Μόνο εάν αναμειγνύονται με λίπη και άλλα εδέσματα, ή καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, σας "χαρίζουν" μεγάλες ποσότητες θερμίδων.

Μόνο η λευκή ζάχαρη είναι επιβλαβής για την υγεία
Όλα τα είδη ζάχαρης -και το μελί και το σιρόπι- "ισοβαθμούν" όσον αφορά στη θρεπτική τους αξία. Κατ' επέκταση, η λευκή ζάχαρη δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη για την υγεία σας από οποιαδήποτε άλλη. Μην αναθαρρεύετε όμως... Μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης -οποιουδήποτε είδους- είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τον οργανισμό, διότι περιέχει θερμίδες (που παράσχουν μεν ενέργεια), αλλά όχι βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία η οποιαδήποτε άλλη θρεπτική ουσία. Και μην ξεχνάτε: η ζάχαρη είναι "εχθρός" των δοντιών σας.

Η νηστεία "εξοντώνει" τις τοξίνες
Μολονότι μια μονοήμερη ή διήμερη νηστεία δεν θα σας κάνει κακό -ίσως αποδειχθεί, μάλιστα, και χρήσιμη όσον αφορά στην "καταπολέμηση" των λανθασμένων διατροφικών σας συνηθειών-, στην πραγματικότητα δεν "καθαρίζει" το σώμα εξαλείφοντας τις τοξικές ουσίες.

To vortal της διατροφής

Απαντώντας κοινά ερωτήματα

Εκτός από το να περιορίσω το αλάτι, ποια άλλα μέτρα μπορώ να λάβω για να "πολεμήσω" την υψηλή αρτηριακή πίεση;
Το αλάτι προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ορισμένους ανθρώπους -όχι σε όλους. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιος και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από την υπερβολική λήψη αλατίου. Ο χρυσός κανόνας; Η σοφή κατανάλωση είναι η μέτρια κατανάλωση.Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις της επιστήμης αναφέρεται στο σημαντικότατο ρόλο των φρούτων και των λαχανικών στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων πίεσης· θυμηθείτε το!

Επηρεάζει την πέψη η κατανάλωση υγρών στη διάρκεια του γεύματος;
Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση. Ωστόσο, εάν επιχειρείτε να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση νερού -ιδίως στην αρχή του γεύματος-, διότι θα νιώσετε ταχύτερα "γεμάτοι", με αποτέλεσμα να φάτε λιγότερο.

Πρέπει τα παιδιά να προσέχουν τη χοληστερόλη τους;
Τα μωρά έχουν ανάγκη από λίπη και χοληστερόλη τόσο για τη νευρολογική τους ανάπτυξη όσο και ως πηγή ενέργειας. Εντούτοις, καθώς μεγαλώνουν αποκτά μεγαλύτερη σημασία η διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και συστήνεται η κατανάλωση πιο υγιεινού λίπους -π.χ., ελαιόλαδο.

Είναι πιο σημαντικό να μετρώ το σύνολο των θερμίδων ή τις θερμίδες μόνο από τα λίπη;
Ο συνολικός υπολογισμός των θερμίδων σας είναι σημαντικότερος, καθώς σας βοηθά να παραμείνετε εντός των ορίων που απαιτούνται για να χάσετε ή για να διατηρήσετε το βάρος σας. Το λίπος έχει τουλάχιστον διπλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες· κατ' επέκταση η κατανάλωσή του απαιτεί "προσαρμογή" ανάλογα με τα υπόλοιπα εδέσματα που "πρωταγωνιστούν" στη διατροφή σας. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο απαιτεί μέτρια κατανάλωση υγιεινού λίπους (ελαιόλαδο). Μείνετε μακριά από κορεσμένα λίπη που περιέχονται στο κρέας με λίπη και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα!

Θερμιδομετρητής

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση σόγιας;
Σειρές επιστημονικών μελετών έχουν καταδείξει τη συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση σόγιας και στο μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας και καρκίνου του μαστού, της μήτρας, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Η σόγια θεωρείται "σύμμαχος" των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης, ενώ συνδέεται και με αύξηση της οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Είναι επικίνδυνες οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες;
Η ασπαρτάμη θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία -κληρονομική διαταραχή του μεταβολισμού. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η σακχαρίνη διαπερνά τον πλακούντα, πρέπει να επιλέγονται άλλες γλυκαντικές ουσίες κατά την κύηση.

Είναι αποτελεσματικό το διαιτητικό τσάι;
Το διαιτητικό τσάι περιέχει συχνά φυσικά διουρητικά συστατικά που προωθούν την εξάλειψη του νατρίου και του νερού από το σώμα. Εάν χάσετε βάρος, αυτό πιθανότατα δεν θα οφείλεται στο διαιτητικό τσάι! Επιπλέον, θυμηθείτε ότι η υπερβολική χρήση διουρητικών -οποιαδήποτε μορφής- ενδέχεται να οδηγήσει σε αφυδάτωση και σε μειωμένα αποθέματα καλίου και μαγνησίου στον οργανισμό.

Υπολογίστε τις ενεργειακές σας ανάγκες

1 comment:

philos said...

Πάει χάλασες και συ!
Το ρίξαμε στην υγειινή διατροφή, αντί για τις παντόφλες και τα banana split!!!